چند مساله مهم ایران و جهان در سا ل 2014!

بهرام رحمانی

bahram.rehmani@gmail.com

 

https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpf1/v/t34.0-12/10374304_848354125193406_493111400_n.jpg?oh=5e6156b80ca117d39f69d2324de7b448&oe=53855F14&__gda__=1401244233_5dc3f4868a6ecc9ea33f4182984d3a5d

 

جهان امروز، جهان بسیار بی رحم و ناامنی است. علاوه بر استثمار شدید نیروی کار و تحمیل بیکاری و فقر و فلاکت اقتصادی بر اکثریت مردم جهان، کودکان کار و خیابانی، مفقود شدن اسرارآمیز هواپیمایی مالزیایی، تنش بین روسیه و اتحادیه اروپا و آمریکا بر سر بحران اوکراین، ربودن دانش آموزان دختر در نیجریه، جنگ داخلی اوکراین، جنگ داخلی سوریه، شبه کودتا در لیبی، ادامه تروریسم دولتی و غیردولتی در عراق، افغانستان، لیبی، کودتا در تایلند، غرق شدن صدها پناهجو در آب های اقیانوس ها و دریاها، اعدام های روزمره در ایران، جان باختن و مفقود شدن حدود 400 کارگر در انفجار معدن شهر سوما، قربانیان بی شمار حوادث کار، سرکوب وحشیانه اعتراضات و...، از جمله مهم ترین وقایع اخیر جهان هستند که همگی ماهیت واقعی و غیرانسانی سیستم سرمایه داری جهانی و حکومت های سرمایه داری را به نمایش می گذارند.

 

تمدید ماموريت احمد شهيد، گزارشگر ويژه حقوق بشر ايران

شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد در ژنو، روز جمعه هشتم فروردين 1393، با تصويب قطعنامه ‌ای ماموريت احمد شهيد، گزارشگر ويژه حقوق بشر ايران را تمديد کرد.

بر اساس اين قطعنامه، گزارشگر ويژه ايران موظف شده است تا گزارش‌هايی در خصوص وضعيت حقوق بشر در ايران تهیه و به نشست آينده شورای حقوق بشر سازمان ملل و هم چنين مجمع عمومی ارائه دهد. احمد شهيد از سه سال پيش به عنوان گزارشگر ويژه ايران در امور حقوق بشر انتخاب شده و ماموريت او هر ساله تمديد شده است. در سه سال گذشته، مقامات حکومت اسلامی ایران، با سفر وی به ايران مخالفت کرده اند.

 رييس قوه قضائيه حکومت اسلامی و ديگر مقامات قضايی ايران تاکنون گزارش های احمد شهيد درباره وضعيت حقوق بشر در ايران را  «بی اعتبار و سراسر دروغ» معرفی کرده اند.

برای نخستين بار پس از انقلاب 1357 مردم ايران، در سال 1984 گزارشگر ويژه برای ايران تعيين شد. پيش از احمد شهيد؛ آندرس گويلار،‌رينالدو گاليندوپل و موريس کورپيتون به عنوان گزارشگران ويژه برای ايران فعاليت کرده بودند.

 

عفو بین‌الملل: افرایش اجرای حکم اعدام در ایران و عراق

سازمان عفو بین ‌الملل، در گزارشی که روز هفتم فروردین 1393 - 27 مارس 2014، در مورد اعدام‌منتشر کرده، تعداد اعدام ها را در ایران و عراق عامل افزایش شدید این رقم در سال گذشته میلادی معرفی کرده؛ آن چه در خلاف روند جهانی برای توقف این مجازات عنوان شده است. به گفته این سازمان، «سطح هشداردهنده اعدام‌ها در گروه کوچکی از کشورها، به ویژه این دو کشور خاورمیانه، باعث شده تا 100 نفر بیش تر در سال گذشته میلادی اعدام شوند که این به معنی افزایش تقریبا 15 درصدی شمار مجازات مرگ در سال 2013 در جهان است.»

به گزارش وب‌سایت این سازمان غیردولتی، سالیل شتی، دبیرکل آن، با «شرم‌آور» خواندن چنین مساله ای در کشورهای عراق و ایران گفت: «این کشورها در قسمت اشتباه تاریخ قرار دارند و در واقع بیش تر و بیش تر منزوی می ‌شوند»

آقای شتی، می ‌گوید: «تنها گروه کوچکی از کشورها» بیش ترین اعدام‌ها را انجام می ‌دهند و «آن ها نمی‌توانند جلوی پیشرفت عمومی برای توقف حکم اعدام را که به هر حال انجام شده است، بگیرند»

بنا بر آمار رسمی ارائه شده در سال 2013 میلادی ایران (369 اعدام) و عراق (۱۶۹ اعدام) پس از چین در مقام ‌های دوم و سوم قرار دارند. عربستان سعودی (79)، ایالات متحده (39) و سومالی (34) در رتبه‌های بعدی فهرست این سازمان قرار گرفته اند.

این رقم در ایران، بنا بر آمار این سازمان از 314 به 369 نفر رسیده است. در نتیجه بدون احتساب چین، بیش تر از 50 درصد از افزایش شمار کل اعدام ‌ها -دست‌کم شماری که به صورت رسمی اعلام شده- تنها به خاطر ایران است.

عفو بین‌الملل شمار اعدام‌ها را در ایران -با در نظر گرفتن اعدام‌هایی که رسما اعلام نشده‌اند و با استناد به منابع قابل اعتماد- تا 700 نفر عنوان کرده است.

البته آمارها در مورد شمار دقیق اعدام‌های اجرا شده در ایران -به خاطر آن‌دسته که گفته شده اعلام نمی‌شوند- لزوما یکی نیستند. در مجموع در ۲۲ کشور جهان در سال 2013، حکم اعدام صادر شده است. اندونزی، کویت، ویتنام و نیجریه، اجرای این حکم را از سر گرفته ‌اند.

 

مرگ روزانه ۹ ایرانی بر اثر مصرف مواد مخدر

عبدالرضا رحمانی فضلی وزیر کشور دولت شیخ حسن روحانی، روز پنج شنبه 22 مه 2014، از مرگ روزانه ۹ ایرانی بر اثر مصرف مواد مخدر خبر داد و گفت تنها در سال گذشته ۵۷۰ تن انواع مواد مخدر کشف در ایران کشف شده است که تقریبا به همین میزان هم مصرف شده است.

او، در ادامه گفت این در حالی است که سال گذشته حدود ۳ درصد کاهش مرگ و میر، و حدود ۱۷ درصد افزایش کشفیات مواد مخدر داشتیم.

به گفته این مقام حکومت اسلامی، حداقل یک میلیون و ۳۲۵ هزار معتاد در ایران وجود دارد و پنج و نیم میلیون نفر نیز به طور مستقیم با مواد مخدر درگیرند.

وزیر کشور پیش‌تر در ۲۴ آذر سال ۱۳۹۲ گفته بود که شش میلیون ایرانی به طور مستقیم با مسئله اعتیاد درگیرند. درباره تعداد افراد معتادین در ایران تاکنون آمارهای متفاوتی منتشر شده است، و برخی مقام های حکومت اسلامی شمار معتادان را تا سه میلیون و نیم هم عنوان کرده ‌اند.

 

فساد گسترده اقتصادی در حکومت اسلامی ایران

حکومت اسلامی ایران، به کلی به فساد اقتصادی الوده است. در این حکومت، دزدی، رشوه خواری، رانت خواری و سوء استفاده از مدیریت و غیره عمومیت دارد.

ماجرای پرونده موسوم به رانت ‌خواری ۶۴۰ میلیون یورویی وارد مرحله تازه‌ای شده به طوری که روز چهارشنبه 30 اردیبهشت 1393، وزارت صنعت، معدن و تجارت در اطلاعیه‌ای با دفاع از عملکرد خود، اعلام کرد که در این پرونده بر اساس قانون و برای تسریع ورود نهاده‌های دامی عمل کرده است.

روز سه ‌شنبه 29 اردیبهشت 1393، نیز بانک مرکزی ایران، اعلام کرد که به تقاضای وزارت صنعت و معدن متعهد به تامین اعتبار معادل ۶۴۰ میلیون یورو شده است.

تباری که گفته می‌شود در اختیار یک شرکت واردکننده نهاده‌های دامی و برخی کالاهای اساسی قرار گرفته است.

اما روز چهارشنبه ۳۱ اردیبهشت، غلامحسین محسنی ‌اژه‌ای، دادستان ایران در نشست علنی مجلس، به این پرونده اشاره کرد و گفت که یک اعتبار کلان به فردی اختصاص داده شده که هزار میلیارد تومان معوقه بانکی دارد!

 

۱۳ هزار حادثه ناشی از کار در ایران

به گزارش ایلنا، «حسن هفده تن» روز 31 اردیبهشت 1393، در گردهمایی مدیران کل اجرایی، معاونان و روسای ستادی روابط کار سراسر کشور در اصفهان، گفت: در سال گذشته، ۱۳ هزار حادثه ناشی از کار رخ داد که بیش از یک هزار و ۸۰۰ مورد آن منجر به فوت شد.

او افزود: به دلیل کاهش امنیت نیروی کار و کاهش امنیت سرمایه گذاری شرایط قراردادهای کار تغییر یافته، به گونه ای که بیش از ۹۰ درصد قرارداد‌های کار در سال گذشته موقت بوده است.

هفده تن با اشاره به این که «مخفی کاری و عدم شفافیت در ارائه آمار‌ها توسط استان‌ها ما را در برنامه ریزی دچار اشتباه می‌ کند»، ادامه داد: قوانین و مقررات به تنهایی برای کاهش حوادث ناشی از کار کافی نیست.

معاون روابط کار وزارت کار اظهار کرد: یکی از غفلت‌ های این وزارتخانه استفاده نکردن از ظرفیت‌های تشکل‌های کارگری و کارفرمایی بوده است...

 

رونده هسته ‌ای سالانه بیش از ۱۶۰ میلیارد دلار به کشور ضرر می ‌زند! 

محمد جهرمی٬ وزیر کار و امور اجتماعی در دولت محمود احمدی ‌نژاد گفته پرونده هسته‌ای همه ساله بیش از ۱۶۰ میلیارد دلار به کشور «ضرر» زده و مذاکرات مربوط به ژنو باید ۱۸ سال پیش انجام می‌شد.

جهرمی این مطلب را در گفتگویی که روز شنبه ۲۷ اردیبهشت 1393، از وی در سایت محافظه‌کار «نامه نیوز» منتشر شده٬ بیان کرده است. 

این برای نخستین ‌بار است که یک مقام مسئول آماری از ضرر مالی برنامه هسته ‌ای حکومت اسلامی اعلام می‌کند. 

حکومت اسلامی ایران، سال‌هاست با وجود تحریم ‌های گسترده بین ‌المللی و افزایش فشار‌های اقتصادی بر مردم ایران به برنامه هسته‌ای خود ادامه می ‌دهد. 

جهرمی در بخش دیگری از سخنان خود نیز گفته از همکاری با دولت احمدی ‌نژاد «پشیمان» بوده و معتقد است وی در انتخابات سال ۸۴ با «فحاشی» به هاشمی رای گرفت. 

 

جنجال روبوس لیلا حاتمی در جشنواره کان

در ادامه جنجال به راه افتاده در ایران، در اثر روبوسی لیلا حاتمی با ژیل ژاکوب رییس 84 ساله جشنواره کان، گروهی از دختران دانشجوی ایرانی که خود را «خواهران دانشجوی حزب الله» نامیده اند با ارسال شکایت ‌نامه به «ریاست دادسرای فرهنگ و رسانه» این کشور، خواستار صدور حکم شلاق و حبس برای این هنرپیشه معروف شدند.

به گزارش خبرگزاری های ایران، این «دانشجویان» در شکایت ‌نامه خود نوشته ‌اند که خانم حاتمی «در اقدامی علنی و عامدانه، برای دست دادن و بوسیدن رییس مرد اجنبی فستیوال کن پیش قدم شده و فعل حرام مرتکب» شده است.

از سوی دیگر، «خبرگزاری دانشجو» نیز با انتشار گزارشی نوشته است که «۶۵ سازمان مردم نهاد و فعال امور زنان در بیانیه ‌ای ضمن تقبیح رفتار لیلا حاتمی٬ لزوم برخورد جدی مجلس و دولت با وی را خواستار شدند.»

 

مرگ ۲ میلیون ماهی در سد فشافویه

در اردیبهشت ماه 1393، بیش از ۳۰ تن ماهی در سد فشافویه شهرستان اسلامشهر به دلیل ورود فاضلاب خام شهرک واوان تلف شدند. در عین حال چاه‌های آب شرب هم در اطراف این سد وجود دارد که قطعا آلودگی آب این سد می‌تواند بر آب شرب این منطقه تاثیر منفی بگذارد. حدود ۲ میلیون قطعه ماهی مرده از این سد جمع‌آوری شده است از سوی دیگر، کل سد که وسعتی حدود ۲۰۰ هکتار دارد به شدت آلوده شده است و آب آن دیگر قابل استفاده نیست. 

به گزارش خبرنگار ایلنا، 9 اردیبهشت 1393، کم تر از یک هفته پیش خبری مبنی بر مرگ نزدیک به ۲ میلیون ماهی در سد فشافویه اسلامشهر اعلام شد که مباحث مربوط به علت این مرگ و میر واکنش های بسیاری را به دنبال داشت.

 

انفجار در معدن زغال سنگ شهر سوما

در واپسین ساعات روز سه شنبه 13 مه 2014، انفجار بزرگی در معادن زغال سنگ شهر سوما واقع در استان مانیسا ترکیه رخ داد که به آتش سوزی این معدن منجر شد. در پی این حادثه صدها نفر جان خود را از دست داده و یا مجروح شدند.

در زمان وقوع انفجار در این معدن، 787 نفر کارگر مشغول به کار بودند و مرگ قربانيان، بيش تر ناشی از مسموميت گاز مونوکسيد کربن که بر اثر انفجار در معدن منتشر شده، بوده است. حادثه در زمان تغيير شيفت‌کاری در معدن روی داد و احتمالا به دليل تجمع کارگران تعداد تلفات بيش تر شده است.

انفجار و آتش سوزی در معدن زغال سنگ شهر «Soma»، بدترین فاجعه 20 سال اخیر به شمار می رود. دولت ترکیه عصر شنبه ۱۷ مه 2014 برابر با ۲۷ اردیبهشت 1393، عملیات جست‌وجوی معدنچیان را با اعلام رسمی ۳۰۱ کشته، تمام‌شده اعلام کرد. اما سندیکاها و مخالفان دولت با استناد به اطلاعات خانواده‌کارگران معدنچی معتقدند که دست کم ۱۰۰ نفر دیگر را باید به این آمار افزود.

آن چه بیش از همه شگفت حیرت آور و چندش آور است رفتار ناشایست رجب طیب اردوغان و یکی از مشاورانش در شهر ماتم زده سوما است. در حالی که از چهار گوشه جهان، به خانواده های کارگران جان باخته و جنبش کارگر ترکیه، پیام های هم دردی و تسلیت سرازیر شده است رجب طیب اردوغان و یوسف یرکل مشاور عالی اش، معترضین را مستقیما مورد ضرب و شتم و دشنام قرار دادند و چهره کریه خشونت دولتی را به نمایش گذاشتند. حسین چلیک سخن گوی دولت اردوغان نیز بی شرمانه در دفاع از عملکرد مشاور نخست وزیر گفته که ایشان از خود دفاع «مشروع!» کرده است.

 

در حمله پلیس ترکیه به معترضان یک جوان کشته شد

موج تازه اعتراض‌های ضددولتی در ترکیه که پس از انفجار فاجعه ‌بار و پرتلفات معدن ذغال سنگ «سوما» در استان مانیسا آغاز شده، یک قربانی به‌جای گذاشت.

براساس گزارش‌ها رسانه‌ های خبری گروهی از معترضان روز پنج شنبه 22 مه 2014 - اول خرداد 1393، در محله «آک‌میدانی» استانبول در حال تظاهرات بودند که با حمله پلیس ضدشورش مواجه شدند. پلیس به سوی معترضان گاز اشک ‌آور شلیک کرد و معترضان نیز سنگ و کوکتل مولوتوف به سوی پلیس پرتاب می‌کردند.

بلنت آرینج، معاون نخست ‌وزیر ترکیه، می ‌گوید پلیس به عنوان هشدار به تیراندازی هوایی اقدام کرده، اما شاهدان عینی به خبرگزاری فرانسه گفتند که پلیس با گلوله‌های واقعی به سوی جمعیت شلیک می‌کرد.

«اوغور کورت»، جوان سی ساله‌ای که بیرون از درگیری‌ها در یک مراسم خاکسپاری در نزدیکی محل درگیری شرکت داشت، هدف یکی از گلوله‌های پلیس قرار گرفت و ساعاتی بعد در بیمارستان درگذشت.

در اطراف بیمارستانی که «اوغور کورت» در آن جا درگذشت حدود ۴۰۰ نفر تجمع کرده و شعار می‌دادند: «شما قاتل هستید»، «دولت قاتل جان انسانی دیگری را گرفت»

اعتراضات شبانه‌روز استانبول در آستانه نخستین سالگرد تظاهرات پارک «گزی» و یک هفته پس از حادثه انفجار معدن سوما، آغاز شده است.

اواخر ماه مه سال گذشته، رفتار خشونت ‌بار پلیس با مخالفان تغییر کاربری پارک گزی در نزدیکی میدان تقسیم، به اعتراض ‌ها و ناآرامی‌های سراسری در ترکیه منجر شد. در اوج اعتراضات پارك گزی در تركیه، حدود 5/3 میلیون از جمعیت 80 میلیون نفری تركیه در نقاط مختلف تركیه دست به تظاهرات زدند. در این اعتراضات 11 نفر كشته و 8 هزار نفر كشته شدند.

رجب طیب اردوغان نخست ‌وزیر ترکیه، قرار است روز شنبه 24 مه 2014، در شهر کلن سخنرانی کند. پیش ‌بینی می ‌شود که حدود 20 هزار نفر در این سخنرانی شرکت کنند. منتقدان این سخنرانی اردوغان را بخشی از تبلیغات او برای انتخابات ریاست جمهوری ترکیه می ‌دانند که اواسط ماه ژوئیه امسال برگزار می ‌شود.

 

ربودن دختران دانش آموز در نیجریه

شبه نظامیان وابسته به بوکو حرام روز 14 آوریل 2014، با حمله به مدرسه راهنمایی دخترانه‌ای در روستای چیبوک در ایالت بورنو، تمام این دانش آموزان را که در حال امتحان دادن بودند ربوده و با سوار کردن آن‌ ها به کامیون‌، به طرف نوار مرزی با کامرون گریختند.

به گزارش خبرگزاری فرانسه، ابوبکر شیکاو، رهبر این گروه، در ویدئویی خطاب به مردم نیجریه گفته است: «من دختران شما را ربودم و به خواست خدا آن‌ها را در بازار خواهم فروخت.»

ناتوانی نیروهای نظامی نیجریه در جلوگیری از این حمله و پیدا کردن دختران پس از سه هفته، خشم و اعتراض مردم را در شمال شرقی کشور و هم چنین پایتخت برانگیخته است. پلیس نیجریه یک رهبر معترضان که از آن ‌ها خواسته بود تا دختران را پیدا کنند، بازداشت کرد. این بازداشت باعث خشم بیش تر مردم نیجریه از نیروهای امنیتی شده است.

ابوبکر شیکاو رهبر این گروه اسلامی، روز دوشنبه 15 اردیبهشت 1391، با ارسال ویدئویی به خبرگزاری ها، تهدید کرد که این دختران را در بازار خواهد فروخت.

گودلاک جاناتان رییس دولت نیجریه، قول داده است که دانش آموزان را نجات خواهند داد. اما تاکنون هیچ اقدام جدی از سوی دولت و ارتش نیجریه، صورت نگرفته است.

بیم آن می رود که بیش از ۲۰۰ دانش آموز دختر ربوده شده از سوی سازمان تروریستی بوکو حرام در نیجریه به ازدواج اجباری با تروریست ها واداشته شوند. خبر ربودن دختران بازتاب گسترده ‌ای در رسانه‌های جهانی پیدا کرده و محکومیت‌های جهانی را همراه داشته است.

 

شمار کشته شدگان انفجار در نیجریه به 118 نفر افزایش یافت

آژانس امداد نیجریه شمار کشته شدگان انفجار دو اتومبیل بمب گذاری شده در شهر جاس در مرکز این کشور را 118 نفر اعلام کرد و از احتمال افزایش این آمار خبر داد.

به گزارش خبرگزاری فرانسه از لاگوس، محمد عبدالسلام هماهنگ کننده آژانس ملی مدیریت اورژانس در این شهر گفت: جنازه های بیش تری ممکن است از زیر آوار ساختمان هایی که براثر شدت انفجارها فروریخته اند، بیرون کشیده شود.

پلیس نیجریه روز سه شنبه 30 اردیبهشت 1393، اعلام کرد که این افراد در جریان انفجار دو اتومبیل بمب گذاری شده در یک بازار شلوغ جاس شهری درمرکز نیجریه جان باختند. هنوز شخص یا گروهی مسئولیت این حمله را به عهده نگرفته است.

 

هواپیمای ناپدید شده مالزیایی

ناپدید شدن هواپیمایی مالزیایی، یکی از وقایع نادر و اسرارآمیز سال 2014 میلادی است. واقعه آن جا اسرارآمیزتر می شود که خانواده های مسافران ناپدید شده در مالزی، با برگزاری تجمعات اعتراضی، اعلام کرده اند که مقامات مالزیایی، واقعیت را پرده پوشی می کنند و اخبار و اطلاعات ضد و نقیض اعلام می کنند.

هواپیمای مالزیایی، روز ٨ ماه مارس 2014، با دویست و سی و نه مسافر و خدمه در مسیر پرواز از کوالالامپور، پایتخت مالزی، به مقصد پکن، پایتخت چین، ناپدید شد.

سرانجام نجیب رزاق، نخست وزیر مالزی با این جمله خبر را اعلام کرد: «شواهد و محاسبات دقیق نشان داده است که هواپیمای مفقود شده به سمت جنوب و به سوی اقیانوس هند پرواز کرده و پرواز آن آن جا «تمام شده است.» اشاره او به بلاتکلیف بودن سرنوشت پرواز بود. چه این که پیش از این گفته شده بود که موتور هواپیما تا ۵ ساعت پس از قطع ارتباط با رادارها، سیگنال هایی به شرکت رویزروس، سازنده موتور مخابره کرده است. ضمن این که این یعنی قطعا هواپیما سقوط کرده است.

 

نزدیکی اتحادیه اروپا و آمریکا در پی بحران اوکراین

بحران اوکراین، از یک سو بین روسیه و از سوی دیگر اتحادیه و اروپا و آمریکا و ناتو، هم چنان ادامه دارد. این بحران، تاثیر زیادی بر کشورهای اروپایی دارد. برای نمونه، آلمان 35 درصد نفت و گاز مورد نیاز خود را از روسیه تامین می‌کند.

رهبران هفت کشور بزرگ صنعتی جهان عضویت روسیه در گروه جی 8 را به حالت تعلیق درآورده ‌اند و تحریم هایی نیز علیه روسیه توسط اروپا به کار گرفته شده است.

آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان، روز سه ‌شنبه 25 مارس، در لاهه اعلام کرد که او نگران است که اقدام روسیه در ارتباط با شبه‌جزیره کریمه الگویی برای دیگر کشورهای بحران ‌زده برای توسعه خود شود.

بحران کریمه و الحاق آن به روسیه و هم چنین یک منطقه دیگر سبب شده است که کمکش بین روسیه از یک سو و اتحادیه اروپا و ناتو و آمریکا از سوی دیگر، تعمیق و گسترش پبدا کند.

 

صدور اعدام های گروهی در مصر

دادگاه کیفری قاهره، روز چهار‌شنبه ۲۱ مه 2014، حسنی مبارک، رییس جمهوری سرنگون شده مصر را به اتهام اختلاس و فساد اداری به سه ‌سال زندان محکوم کرد. دو پسر او علاء و جمال نیز هر یک به چهار سال زندان محکوم شده‌ اند.

جرم مشخص این سه اختلاسی معادل ۵/۱۳ میلیون یورو از بودجه عمومی کشور اعلام شده است. این بودجه برای تنظیم امور مالی و مرمت قصرهای رdیس جمهوری در نظر گرفته شده بود. به‌ گزارش خبرگزاری فرانسه از دید دادگاه کیفری قاهره مبارک این بودجه را به مصرف شخصی رسانده است.

هم زمان با تشکیل دادگاه حسنی مبارک، یک دادگاه کیفری شهر قاهره نیز روز چهار‌شنبه ۲۱ مه، به اتهام های یک گروه ۱۵۵ نفری از اعضای سازمان اسلامی اخوان المسلمین مصر پرداخت و این افراد را محکوم کرد.

خبرگزاری رویترز به نقل از مقامات قوه قضائیه مصر اعلام کرد که ۵۴ نفر از این افراد به حبس ابد و بقیه به سه تا ۱۰ سال زندان محکوم شده‌ اند.

در ماه‌ های گذشته، بیش از هزار تن از اعضا و هواداران اخوان المسلمین مصر و نیز گروه‌ های طرفدار محمد مرسی، پس از برگزاری دادگاه ‌های گروهی کوتاه مدت، به زندان و اعدام محکوم شدند.

دادگاه جنایی شهر المنیا در قاهره مصر روز دوشنبه 24 مارس 2014، پس از برگزاری تنها یک جلسه، 529 نفر از هواداران اخوان المسلمین این کشور را به اعدام محکوم کرد. اتهام مرسی و رهبران ارشد اخوان ‌المسلمین، جاسوسی، خیانت، جنایت و فساد اعلام شده است.

 

افغانستان

در پی حملات گروهی از اعضای طالبان به چند ایالت افغانستان در روز چهارشنبه 21 مه 2014، و نیز در اثر انفجار بمب و تیراندازی، 21 نفر کشته شدند.

گزارش آسوشیتدپرس، به نقل از مقام های امنیتی حاکی است شورشیان به چندین پاسگاه پلیس در ایالت بدخشان حمله کردند و باعث بروز درگیری مسلحانه ای شدند که موجب مرگ شش پلیس شد.

یک مقام محلی افعانستان گفت نیروهای کمکی به محل اعزام شدند، اما پلیس ناچار شد از منطقه عقب بکشد و از تپه های اطراف با طالبان بجنگد، در حالی که هلیکوپترهای نظامی در آسمان دور می زدند. در مجموع حدود ۱۰ پلیس و پنج شورشی کشته شدند.

 

کودتا در لیبی

در پی درگیری ‌های سنگین بین شبه ‌نظامیان رقیب در لیبی، ارتش این کشور بر فراز بنغازی، دومین شهر لیبی، «منطقه پرواز ممنوع» برقرار کرد.

خبرگزاری فرانسه، شمار قربانیان درگیری‌های جمعه و شنبه 16 و 17 می 2014 را دست ‌کم 79 کشته و بیش از 140 زخمی گزارش شده است.

دولت لیبی، یک ژنرال بازنشسته شورشی به نام خلیفه حَفتر را به تلاش برای کودتا متهم کرده و گفته است شبه‌نظامیان تحت امر این ژنرال که خود را «ارتش آزاد لیبی» می‌خوانند مسئول ناآرامی ‌های اخیر هستند.

دولت مرکزی لیبی، یورش‌های ژنرال خلیفه حفتر در شهر بنغازی و نیز حمایت هواپیماهای جنگنده از او در درگیری ‌ها بین شبه ‌نظامیان و گروه‌ های اسلامگرا را «کودتا» نامیده است.

بنغازی، شهری است که شورش‌ها علیه معمر قذافی، دیکتاتور سرنگون شده لیبی از آن آغاز شد. خود ژنرال حفتر از جمله فرماندهان آن شورش ‌ها بود.

ژنرال پیشین ارتش لیبی، خلیفه حفتر، در پیامی برای مطبوعات و رسانه ‌ها گفته است «امروز آغاز یک نبرد ملی است. این کودتا نیست، این تلاش برای قبضه کردن قدرت نیست.» به گفته او «خون» شهروندان لیبی به دست ترویست ‌ها ریخته شده است. ژنرال حفتر می‌ گوید دولت موقت آن کشور حقانیتی ندارد.

به گزارش خبرگزاری رویترز، نیروهای هوادار حفتر در آنچه «ارتش آزاد لیبی» می‌نامند، روز شنبه از شهروندان بنغازی خواستند تا بخش‌هایی از آن را ترک کنند.

در واقع دولت لیبی از سال 2011 میلادی، پس از سرنگونی معمر قذافی، تا کنون نتوانسته است کنترل کامل کشور را به شکل مستحکمی در دست گیرد.

 

بمب گذاری ها در عراق ادامه دارد

منابع پزشکی عراق اعلام کردند که عصر روز پنج‌شنبه 1 خرداد 1393، حملات خشونت‌آمیزی در نزدیکی میدان «الطیران» واقع در شرق بغداد رخ داد که به کشته شدن 14 تن از زائران شیعه انجامید که قصد زیارت مرقد امام کاظم را داشتند.

هم چنین در منطقه «المنصور» بر اثر انفجار یک خودروی بمب ‌گذاری شده شش تن دیگر کشته شدند. وقوع انفجار در منطقه «الشعب» نیز به کشته شدن 12 تن از زائران شیعه انجامید. این حملات خشونت ‌آمیز تنها سه روز پس از اعلام نتایج انتخابات پارلمانی عراق رخ داد.

 

روسیه و چین، قطعنامه سازمان ملل علیه سوریه را وتو کردند

روسیه و چین روز پنج‌شنبه 22 می 2014، اول خرداد ماه، قطعنامه سازمان ملل برای ارجاع وضعیت سوریه به دادگاه بین‌المللی جنایی با هدف بررسی جنایات جنگی و جنایات علیه بشریت در این کشور را وتو کردند.

این چهارمین بار است که دو کشور از حق وتوی خود برای جلوگیری از اقدامی علیه دولت بشار اسد استفاده می کنند.

بیش از ۶۰ کشور از قطعنامه پیشنهادی فرانسه، که نقض گسترده حقوق بشر توسط  نیروهای سوریه و میلیشاهای طرفدار دولت، و نیز جنایت های گروه های مسلح غیردولتی را محکوم می کرد، پشتیبانی کردند.

به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، پیش از رای گیری یان الیسون قایم مقام دبیرکل سازمان ملل متحد از اعضای شورای امنیت خواست متحد شوند و به آنچه که «این کابوس طولانی» نامید پایان دهند.

سوریه بخشی از پیمانی که دادگاه بین المللی جنایی را تشکیل داد نیست. بنابراین، شورای امنیت تنها راهی است که دادستان های دادگاه در لاهه می توانند درباره اتهامات تحقیق کنند.

از 15 عضو شورای امنیت سازمان ملل 13 عضو به قطعنامه پیشنهادی فرانسه رای مثبت داده و تنها روسیه و چین در برابر آن ایستادند و مانع از تصویب آن شدند.

روسیه و چین در کنار حکومت اسلامی ایران و حزب الله لبنان بزرگ ‌ترین حامیان بشار اسد، رییس جمهور سوریه، هستند و در این سه سال از هیچ کمک دیپلماتیک و سیاسی و نظامی برای سر پا نگه داشتن او دریغ نکرده ‌اند.

از سوی دیگر، دولت های غربی و هم چنین منطقه ای چون ترکیه و عربستان سعودی از گروه های اسلامی تروریستی دفاع می کنند. بنابراین مردم سوریه در میان جنگ و رقابت دو قطلب ارتجاع قرار گرفته و هر روز قربانی می دهند.

جنگ داخلی سوریه تاکنون، علاوه بر بیش از 150 هزار قربانی، تاکنون میلیون‌ ها نفر را نیز در داخل و خارج این کشور آواره کرده است.

 

چین

در انفجار بمب در یک بازار شلوغ در شین جیانگ در غرب چین، دست کم 31 نفر کشته شدند، اما کسی تاکنون مسئولیت آن را به عهده نگرفته است.

خبرگزاری شین هوا گزارش داد دو خودرو شاسی بلند روز پنج شنبه 22 مه 2014، گروهی از مردم که در بازار بودند را زیر گرفتند و بیش از ۹۰ نفر مجروح شدند. این حادثه جدیدترین حمله به شین جیانگ، مرکز اقلیت اویغور است؛ چین جدایی خواهان مسلمان را مسئول اکثر رویدادهای خشونت آمیز در منطقه می داند. چین با  تروریسم، جدایی طلبان و افراط گرایی در شین جیانگ و تبت، که آن ها را سه اهریمن می نامد در نبرد بوده است.

 

حکومت نظامی در تایلند

دو روز پس از اعلام حکومت نظامی در تایلند، ارتش آن کشور اول خرداد ماه کنترل اوضاع را در دست گرفته و کودتا کرد. این دست‌ کم دوازدهمین کودتای ارتش تایلند در هشت دهه گذشته است.

با این حساب تازه‌ترین بحران سیاسی ماه‌های گذشته در آن کشور وارد مرحله جدیدی شده است؛ بحرانی که به تظاهرات و درگیری ‌های خیابانی مخالفان دولت اینگلاک چیناوات و هواداران او انجامید.

این اعتراضات با برکناری خانم چیناوات از قدرت، جایگزینی او با وزیر بازرگانی و اعلام انتخابات جدید هم چنان ادامه داشت، چراکه مخالفان خواهان استعفای کل دولت بودند.

مخالفان دولت خانواده چیناوات و حزبشان، آن ها را متهم می ‌کنند که با عوام فریبی، مردم را به ویژه در مناطق فقیر و دورافتاده کشور به نفع خود به رای دادن می ‌کشانند.

مخالفان چیناوات به طور عمومی ساکنان مناطق شهری و توسعه‌یافته آن کشور هستند و در انتخابات گذشته موفق نشده ‌اند قدرت را در دست بگیرند.

ژنرال پرایوت چان ‌اوچا، فرمانده ارتش تایلند، گفته است اداره‌ها و ساز و کارهای دولتی هم چنان به کار معمول خود ادامه می‌دهند. اما روزنامه «نیشن» چاپ تایلند روز گذشته خبر از تعطیلی مراکز آموزشی در روز جمعه بود.

کودتای ارتش، با تعلیق قانون اساسی آن کشور، قطع برنامه ‌های تلویزیونی، برقراری ساعات رفت‌وآمد یا ممنوعیت تجمع بیش از پنج نفر همراه است. در نتیجه ارتش به معترضان و راهپیمایان اجازه ادامه تجمعاتشان را نمی ‌دهد.

کمیسیاریای عالی حقوق بشر سازمان ملل،  تعهدات دولت تایلند را مطابق قوانین بین ‌المللی حقوق بشر یادآور شده و گفته است که این قوانین کاربرد اختیارات اضطراری را بسیار محدود می ‌کند.

 

بزرگ ‌ترین انتخابات جهان در هند

نتخابات شانزدهمین دوره «لوک ‌سابا»، مجلس سفلای هند در فاصله 7 آوریل  2014 - 18 فروردین 1393 الی 12می 2014 - 22 اردیبهشت 1393، برگزار شد و بیش از 534 میلیون تن از حدود 814 میلیون نفر واجد شرایط آرای خود را به صندوق ها انداختند. این انتخابات طولانی سرزمین یک میلیون دویست‌ هزار نفری هند، در 9 مرحله برگزار شد. کمیسیون انتخاباتی هند پنجم مارس گفته بود 814 میلیون نفر واجد شرایط رای دادن هستند تا 543 نماینده «لوک ‌سابا» را برگزینند.

حزب ناسیونالیست «بهاراتیا جاناتا»، با پیروزی بر رقیب خود توانست به سه دهه حکمرانی حزب کنگره بر هند پایان دهد.

حزب بهاراتیا جاناتا که از تفکرات ناسیونالیستی هندی سخن می‌گوید و هندوایسم را ترویج می‌کند، توانست با عبور از اکثریت 272 کرسی‌پارلمان هند برای تشکیل دولت، مودی را به عنوان نخست وزیر معرفی کند.

راجیو شوکولا، سخنگوی حزب کنگره نیز در سخنانی گفت: ما شکست خود را می‌پذیریم و آماده ‌ایم با نشستن بر روی کرسی مخالفان در مجلس حاضر شویم.

او، ادامه داد: مودی توانست با وعده دادن از طریق ماه و ستارگان به مردم موفقیت به دست بیاورد و مردم نیز رویاهای او را باور کردند.

بنا بر آمار اعلام شده حزب بهاراتیا جاناتا و هم ائتلافی‌هایش 325 کرسی از 543 کرسی مجلس عوام پارلمان هندوستان را به دست آورده ‌اند.

 

پناهجویان در اروپا

«فرونتکس»، سازمان اروپایی کنترل مرزها، در گزارش سالانه خود که روز چهارشنبه 24 اردیبهشت 1393 - 14 ماه مه 2014 در بروکسل منتشر شد، نوشته است، در سال 2013 حدود 51 هزار تقاضای پناهندگی سوری ‌ها ثبت شده است. این میزان تقاضای پناهندگی از سوی شهروندان سوری که خانه و سرزمین خود را ترک کرده‌ اند، دو برابر میزانی است که در سال 2012 ثبت شده بود. بنا به این گزارش بیش ترین درخواست پناهندگی سوری‌ ها به‌ترتیب در سوئد با 16 هزار؛ آلمان 12 هزار و بلغارستان چهار هزار و 500 هزار نفر ثبت شده است. به‌ طور کلی شمار کسانی که به‌ شکل غیرقانونی وارد اروپا شده ‌اند افزایش شدید 48 درصدی داشته است.

تلاش برای ورود به خاک اروپا به‌ ترتیب در میان سوری ‌ها با 25 هزار نفر، اریتره‌ ای ‌ها با 11 هزار نفر و سومالیایی‌ها با پنج هزار و 600 نفر بیش ترین ارقام بودند. به ‌گفته «فرونتکس» افزایش کلی شمار متقاضیان پناهندگی سه دلیل دارد. نخستین دلیل آن جنگ سوریه است که به ‌گزارش سازمان ملل متحد دو میلیون و 300 هزار نفر را آواره کرده است. دومین دلیل را‌‌ه‌ های شرقی در بالکان است که بیش از پیش مورد استفاده پناهجویان، به ‌ویژه پناهجویان کوسویی، پاکستانی و هم چنین سوری، قرار می‌ گیرد. 20 هزار پناهجو از طریق مرزهای شرقی وارد خاک اروپا شده ‌اند که این تعداد 212 درصد بیش تر از تعداد پناهجویان سال 2012 است که از این مرزها عبور کرده‌ اند. تعداد سوری ‌ها نسبت به سال 2012 بیش از یک هزار نفر بوده است. دلیل سوم، ادامه مهاجرت کسانی است که هم چنان از مصر و لیبی به اروپا وارد می‌ شوند.

سازمان «فرونتکس» گفته است بر اساس شواهد مختلف 400 هزار تا 600 هزار نفر در لیبی به دلیل مسائل امنیتی قصد دارند این کشور را ترک کنند و در انتظار خروج هستند.

 

ابراز نگرانی سازمان ملل نسبت به افزایش تلفات پناهجویان در حوادث دریایی

مقام‌ های ایتالیایی روز دوشنبه 22 اردیبهشت‌ماه 1393 - ۱۲ ماه مه 2014، از غرق شدن یک کشتی حامل بیش از 200 پناهجو در جنوب جزیره لامپدوسا، واقع در سیسیل ایتالیا، خبر دادند.

به گفته ادرین ادواردز سخنگوی کمیته پناهندگان سازمان ملل حادثه روز دوشنبه سومین حادثه غرق شدن کشتی های حامل پناهندگان در سال 2014 در آب های مدیترانه بوده است که طی آن ها 170 نفر از پناهجویانی که قصد پناهندگی به کشور های اروپایی را داشته اند جان خود را از دست داده اند.

 

اتحادیه اروپا در بحران

در اتحادیه اروپا، 28 کشور عضو هستند. بحران اقتصادی به خصوص در بخش جنوبی اتحادیه (یونان، اسپانیا، پرتغال و حتی ایتالیا و فرانسه)، هنوز فرو ننشسته و بیکاری به ویژه در میان جوانان این کشورها، سخت نگرانی ‌آور اعلام شده است.

یورو، پول واحد 18 کشور اروپایی به یک ارز معتبر بین‌ المللی بدل شده، ولی منطبق بودن آن بر تمام اقتصادهای منطقه پولی اروپا جای چون و چرای فراوان دارد. چگونه می‌ توان پذیرفت که یورو به صورت هم زمان هم پول آلمان باشد و هم پول یونان؟

بنابراین، نمی‌ توان انکار کرد که  بدبینی نسبت به وحدت اروپا در افکار عمومی کشورهای عضو اتحادیه اروپا بالا گرفته است. بر پایه آخرین نظرخواهی در فرانسه، تنها 40 درصد از مردم این کشور عضویت کشورشان را در اتحادیه اروپا مثبت تلقی می ‌کنند. این گرایش منفی، همراه با خطر اوج ‌گیری «جبهه ملی»، در کشوری دیده می‌ شود که در زایش و رشد اتحادیه اروپا نقشی تعیین ‌کننده داشته است.

 

سازمان جهانی کار درباره سوانح کار در جهان

بر اساس اعلام سازمان جهانی کار، سالانه 321 هزار نفر بر اثر حوادث شغلی و حدود دو میلیون و 300 هزار نفر نیز بر اثر بیماری ‌های شغلی جان خود را از دست می ‌دهند.

سالانه 900 هزار نفر در جهان بر اثر کار با مواد شیمیایی جان خود را از دست می ‌دهند. به گفته کارشناسان، هزینه‌ های ناشی از حوادث کار در دنیا بیش از دو تریلیون دلار است.

 

جاسوسی

اخيرا در آمريکا فيلمی در شبکه پی بی اس به نمايش گذاشته شد که روند آغاز برنامه جاسوسی آژانس امنيت ملی آمريکا از ميليون‌ها شهروند اين کشور تشريح شده است. خبرگزاری آسوشيتدپرس، در گزارش در اين رابطه نوشت: زمانی که القاعده به مرکز تجارت جهانی در 11 سپتامبر 2001 حمله کرد، پرسنل پيچيده‌ترين آژانس اطلاعاتی جهان از لحاظ تکنولوژی از يک بخش خبری در جريان اين موضوع قرار گرفت. اندکی پس از اين حادثه روند تغييرات در سازمان امنيت ملی آمريکا آغاز شد که به طور جدايی ‌ناپذيری ديد دولت آمريکا نسبت به حريم خصوصی شهرونداش را تغيير داد. آمريکايی ‌ها نيز با اين گزينه روبرو شدند که برای جلوگيری از حملات ديگر به کشورشان چه آزادی ‌های بنيادينی را بايد قربانی کنند.

«مايکل کرک» تهيه ‌کننده، کارگردان و نويسنده مستندی با عنوان «ايالات متحده اسرار» گفت: شما با آژانسی مواجه بوده ‌ايد که تشکيل شد تا مانع از رخ دادن دوباره حملاتی مانند حمله 11 سپتامبر 2001 شود. در اين رابطه اعضای اين آژانس مجاز نيستند که چشم و گوش خود را در برابر رويدادهايی که به آمريکا برمی گردد، ببندند. بايد به اين مساله نيز اشاره کرد که حمله 11 سپتامبر توسط عواملی از القاعده رخ داد که در داخل آمريکا زندگی می ‌کردند.

بخش اول اين مستند دو ساعته آغاز برنامه ‌ای در داخل دولت آمريکا را بررسی می کند که مربوط به جمع ‌آوری حجم غيرمنتظره ‌ای از اطلاعات از ايميل‌ها، تماس‌های تلفن و ديگر مکالمات ميليون‌ها آمريکايی بود. جمع‌آوری اطلاعاتی که تا امروز نيز ادامه داشته است. مساله جمع‌آوری اين اطلاعات توسط ادوارد اسنودن کارمند سابق آژانس امنيت ملی آمريکا نيز افشا شد.

اگر چه اين فيلم با اقدامات اسنودن برای جلب کردن توجه گلن گرين والد، روزنامه ‌نگار روزنامه گاردين، لورا پويتراس تهيه ‌کننده و بارتون گلمن در مورد آنچه وی کشف کرده آغاز می شود، بخش اول اين فيلم زياد در مورد اسنودن و اقداماتش نيست. در اين فيلم نشان داده می ‌شود که چگونه برنامه جمع ‌آوری اطلاعات شهروندان آمريکايی در دفتر ديک چنی معاون ریيس‌جمهوری سابق آمريکا کليد خورد و چگونه اين طرح به صورت سندی در دفتر ليويه ادين گلتون، وکيل ديک چنی به صورت سندی امن نگاه داشته شد. 

 

احتمال شورش در حاشيه جام جهانی 

ریيس‌جمهوری برزيل عنوان کرد که مردمش اجازه برگزاری تظاهرات طی برگزاری جام جهانی فوتبال را دارند اما خشونت را تحمل نخواهد کرد.

جام کنفدراسيون ‌ها نيز که در سال 2013 در برزيل برگزار شد، با اعتراضات گسترده ‌ای همراه بود که برخی از آن ها به خشونت کشيده شدند. عمده نارضايتی ها برزيل از هزينه ‌های گزافی است که ميزبانی جام جهانی بر آن ها تحميل کرده است. اما ديلما روسف، ریيس ‌جمهوری برزيل در اين خصوص تصريح کرد: هر کسی بخواهد می ‌تواند تظاهرات برگزار کند اما نبايد به برگزاری جام لطمه ‌ای وارد شود. در حالی که انتظار می ‌رود صدها هزار توريست داخلی و خارجی طی جام جهانی به ريودوژانيرو سفر کنند، اين شهر در هفته‌های اخير شاهد اعتصاب سازمان های مختلفی از قبيل کارگران، معلم‌ها، رانندگان اتوبوس و... بوده است.

***

 

به این ترتیب، جهان امروز با چالش های خطرناک و بزرگی روبه روست. در چنین شرایطی، اصلی ترین سئوال این است که آیا باید دست روی دست گذاشت و هم چنان منتظر حوادث ماند؟ یا باید جامعه بشری برای برون رفت از این وضعیت با تفکر و تامل و آگاهانه بر چالش ها فائق آید.

هم اکنون همه حکومت های جهان از کوچک تا بزرگ، برای حفظ قدرت و بقایشان، حتی ارتجاعی ترین و وحشیانه ترین گرایشات سیاسی خود مانند فاشیسم و نازیسم، مذهب، ناسیونالیسم، کودتا، جنگ داخلی و غیره نیز بهره می جویند. امروز بیش از هر زمان دیگری، حکومت ها، ارتش ها، پلیس ها و قوانین بین المللی، به خدمت سیستم سرمایه داری درآمده اند تا هر چه بیش تر و وحشیانه تر نیروی کار و مزدبگیران را استثمار کنند و سود بیش تری ببرند.

در چنین جهان نابرابر و درنده خو، به معنای واقعی به شدت جای خالی جنبش بین المللی کارگران با استراتژی کمونیستی هم چون انترناسیونال اول و دوم، احساس می شود. جنبشی که از یک سو، به رقابت های ناسالم و فریب کارانه سرمایه داری و سرکوب و جنگ و کشتار آن ها پایان دهد و از سوی دیگر، زمینه را برای برچیدن کلیه مناسبات سرمایه داری و برقراری روابط و مناسبات برابر و آزاد و انسانی در جهان، فراهم سازد.

 

* برگرفته از: ماهنامه دیدگاه سوم، شماره 5، خرداد 1393 –  مه 2014